Reading Time: 3 minutes

 

Suntem în era vitezei, a schimbărilor tehnologice amețitoare, a produselor instant, a trăirilor aici și acum. Trebuie sa ținem pasul cu noile tehnologii SMART, care avansează într-un ritm debordant, și să ne schimbam modul în care comunicăm, relaționam, gândim și chiar simțim dacă vrem sărămânem in cursă. 

Trăim în era competiției globale a ideilor și a talentelor și, pentru a ne atinge obiectivele, trebuie sa învățăm în fiecare zi să devenim cea mai buna versiune a noastră. Acesta ar trebui sa fie de fapt punctul de plecare, noi înșine, pentru că deși suntem în competiție cu alte milioane de participanți și cu tehonologii care ne pot pot înlocui, în final vom putea spune: Am reușit! doar dacă reușim să ne depașim pe noi înșine și mai ales dacă putem să ne repetăm reușita cu consecvență.

În contextul financiar actual, în care modelele organizaționale se schimbă și impactul disponibilizărilor nu iartă pe nimeni, indiferent de nivelul de dezvoltare profesională atins, primesc din ce in ce mai des întrebarea: Şi acum, încotro? Ce să fac mai departe? Spuneți-mi, ce mi se potrivește ? Oricât de clișeistic ar suna, de fapt, răspunsul il știm doar noi, fiecare dintre noi.

Ca în orice cursă și în evoluția noastră profesională contează ce obiective ne propunem, fie ca vrem să obținem un timp bun, fie că vrem doar sa terminăm proba pentru care concuram. Important este să ne antrenam în permanență și să fim capabili să ne adaptăm și, de ce nu, să ne schimbăm obiectivele în funcție de oportunitățile sau obstacolele pe care le întâlnim pe traseu.

Indiferent de obiectiv, însă, evoluția noastră profesională, deci cursa la care ne înscriem, se construiește în timp. Am putea spune: Cariera e un maraton, nu un sprint! În fapt, durata cursei ne-o stabilim doar noi, însa rezultatul final depinde de cât de pregătiți suntem să o terminam.

Deși nu există o rețetă care sa ne garanteze succesul și, deși nu întotdeauna înscrierea noastra în cursă este întâmpinată cu un: Bine-ai venit la alergere! sunt câteva ingrediente pe care le putem folosi pentru a face o cursă de succes, fie ea sprint, fie maraton.

În primul rând, ar trebui să ne fixam un obiectiv profesional, care, deloc surpinzător, la fel ca tehnologia cu care interacționam zi de zi, trebuie sa fie SMART.

Odată definită linia de sosire, pentru fiecare dintre noi contează cât de motivați suntem să trecem de ea pentru că, de fapt, linia de sosire va fi o nouă linie de plecare, iar construirea rezistenței mentale este crucială în finalizarea fiecărei curse.

Ca în orice evoluție, este important să ne stabilim noi și noi limite, pe care să le trecem. Doar așa vom putea sa evoluăm.

Reușita noastră depinde de cât de bine „echipați” profesional suntem, deci, de cât de eficient și de consecvent de antrenăm. Pentru asta, ne trebuie un plan de antrenament sau de carieră, un antrenor personal sau un coach și dorința de a reuși.

Restul este rutina antrenamentului de zi de zi, consecvența măsurării propriei noastre evoluții și bucuria depășirii propriilor limite.

În funcție de ambiția și de dimensiunea propriilor obiective stabilite, putem să ne alegem curse scurte, dar consistente prin conținutul competențelor pe care ni le dezvoltăm sau putem să concurăm în curse de anduranță, în care durata și dificultatea obstacolelor întalnite să ne rafineze ca profesioniști. Indiferent de lungimea traseului ales, este important să facem alegeririle cele mai potrivite pentru a ne atinge obiectivele și să învațăm să ne bucuram de rolurile pe care ni le alegem.

Deci, cariera e un maraton sau un sprint? Personal, consider ca, în final, cariera fiecaruia dintre noi e un maraton format din mai multe sprinturi, iar noi suntem, pe rând, sprinterii și maratoniștii propriei noastre curse. 

Depind doar de noi ritmul și timpul pe care ni-l propunem ca să putem spune la sfarșitul ei: Am facut o cursă bună!

Anișoara Roșca

Articol publicat inițial pe www.linkedin.com – Octombrie 2014

Photo credits Unsplash

Like 1